Glasvezel

Waarom glasvezel? Een terechte vraag, zeker nu 4G werkt en 5G eraan komt.

De voordelen van glasvezel zijn groot

Het is het snelst denkbare netwerk met snelheden tot 1 GBit/seconde. Bovendien kan glasvezel veel meer internetverkeer tegelijkertijd aan dan kabel of koper omdat iedereen zijn eigen verbinding heeft. En dat is maar goed ook, want de hoeveelheid data die we met z’n allen verzenden groeit elk jaar met ongeveer 40%.

 

Uploaden en downloaden gaat even snel. Dat is makkelijk wanneer je bijvoorbeeld vanuit huis werkt of een bedrijf hebt, en vaak bestanden moet verzenden naar iemand anders, gebruik maakt van diensten als Skype of bijvoorbeeld filmpjes maakt die je op Youtube wilt zetten.

 

Het glasvezelnetwerk wordt een open netwerk. Dat is een voorwaarde voor de garantie die de provincie afgeeft om de risico’s van de financiering af te dekken. Dat betekent: meer keuze bij wie we ons abonnement willen afsluiten. Natuurlijk streven we ernaar met een paar aanbieders afspraken te maken om ons een aantrekkelijk aanbod te doen.

 

Heeft glasvezel dan geen nadelen?

Jazeker, er zijn 2 belangrijke nadelen, die we samen kunnen oplossen:

  1. De aanlegkosten zijn hoog omdat de glasvezelkabel door de grond loopt en dus ingegraven moet worden of – wat tegenwoordig ook kan – via het drukriool wordt geleid.
  2. De eigenaren van de grond of het riool moeten toestemming geven.

Door de hoge aanlegkosten met zoveel mogelijk buren te delen en te financieren met een langlopende lening, vallen de kosten per adres per maand heel erg mee. Het is dus belangrijk dat er voldoende mensen meedoen. We zijn dan niet of nauwelijks duurder uit dan met een ‘gewoon’ internet, bellen en TV-abonnement via de kabel of – zoals nu – via koper en door de lucht.

Ik zie de voordelen en doe graag mee en meld me hierbij aan.